A. MÂNTUIREA ȘI MÂNTUIRISMUL (IDEOLOGIA EI)

A.  Mântuirea și mântuirismul (ideologia ei)

Sufixul –ism reprezintă o ideologie iar –ist reprezintă aparținătorul acelei ideologii.

Ideologia este o idolatrie a unor idei.

În ea idolii nu sunt chipuri cioplite senzuale ci ideile înțeles care stau la baza creației acelor chipuri cioplite, izvorâte tot dintr-o credință greșită, adică o ideologie păgână. Adică sunt idoli nu senzuali ci inteligibili.

Pentru a ajunge la cunoașterea lui Dumnezeu în lumina Sa necreată avem nevoie de a dărâma 4 idoli(după Sfântul Siluan Athonitul): idolii patimilor prin simțuri, idolii imaginației, idolii falsei voințe a lui Dumnezeu, idolii teologiei speculative (când avem speculații despre Dumnezeu și credem că acelea sunt chiar Dumnezeu). Se ajunge la „întunericul despuierii” de orice prejudecăți și mai avem atunci un ultim și mare pericol a confunda lumina creată a preafrumoasei minți, chipul lui Dumnezeu cu lumina necreată. Dacă o confundăm cădem în cea mai de nevindecat adorare a căpeteniei tuturor idolilor: idolul plăcerii de sine.

Sfinţii Părinţi au reușit să-i biruie și în lumina necreată au aflat adevărul. De aceea Ortodoxia nu este o ideologie ci o apocalipsă sau revelație a realității totale cu privire la Dumnezeu și făptură, adică descoperirea Adevărului – Hristos.

Ortodoxia este firea adevărată a lucrurilor.

ortodoxismul însă este tot o ideologie care vrea să spună că dacă împlinim toate ale Ortodoxiei ne mântuim magic, neînțelegător, automat, fără lucrarea cea vie și puternică a schimbării minții în smerita iubire rațională, aplicată cu luciditate la condițiile autentice ale fiecăruia.

Din acest motiv noi nu primim în Ortodoxie nici un model făcut de oameni cu rațiunea lor căzută (trupească cum o numesc Sfinţii Părinţi) că ar deveni kakodoxie sau ideologie, și nici o mântuire printr-un model Ortodox dar fără libertate, tehnologică, fiindcă ar deveni ortodoxism, sau idolul plăcerii de sine a Ortodoxiei. Ortodoxia este Ortodoxie pentru că Mintea Ei este Hristos și dorul inimii Ei este să-i ducă pe toți la Hristos. De aceea singura neidolatră și mântuitoare este Ea, fiindcă singur Ea nu are în centru său persoane căzute sau ideile lor ci se pune chiar și pe Sine ascunsă, jertfită și iubitoare rațional-descoperit în brațele răstignite ale lui Hristos.

Psa 113:12 Idolii neamurilor sunt argint şi aur, lucruri de mâini omeneşti: 13 Gură au şi nu vor grăi; ochi au şi nu vor vedea; 14 Urechi au şi nu vor auzi; nări au şi nu vor mirosi; 15 Mâini au şi nu vor pipăi; picioare au şi nu vor umbla, nu vor glăsui cu gâtlejul lor. 16 Asemenea lor să fie cei ce-i fac pe ei şi toţi cei ce se încred în ei.

Noi Ortodocșii ne străduim să aflăm cele pe care Dumnezeu ni le-a descoperit referitor la un subiect sau la altul prin Sfinţii Părinţi, adică aceia care sunt numiți așa de Sfânta Biserică Ortodoxă prin Gura Sa fără de greșeală Sfintele Sinoade Ecumenice:

Psa 16:4 Ca să nu grăiască gura mea lucruri omeneşti, pentru cuvintele buzelor Tale eu am păzit căi aspre.

Modelele prezentate mai jos nu aparțin nici măcar ortodoxismului în sensul că nu este prezentată nici măcar dogma corectă privind mântuirea. În cazul acesta ce pretenții putem avea ca ele să intre în realitatea înfricoșător de liberă și subtilă a pocăinței? Mântuirea nu poate avea rețete, modele automat-magic mântuitoare, însă are legile ei tainice, apofatice, negrăite, adică înțelesuri pentru mireasa minte ca să știe unde și cum îl poate găsi pe Mirele ei, fără de care nu poate nunti feciorelnic ci cade în adulter cu antihrist:

2Ti 2:5 Iar când se luptă cineva, la jocuri, nu ia cununa, dacă nu s-a luptat după regulile jocului.

Dar Nunta de Taină, la care nu se poate ajunge fără de lege, fără de joc, în sine este mai presus de regulile lui, fiind iubirea nesfârșită și neînțeleasă, mai presus de înțelegere, dintre două libertați. Dacă și El vrea (și vrea!) nuntim. Dacă ea vrea, nuntește:

Cân 1:2 Sărută-mă cu sărutările gurii tale, că sărutările tale sunt mai bune ca vinul. 3 Miresmele tale sunt balsam mirositor, mir vărsat este numele tău; de aceea fecioarele te iubesc.

Față de a face voia Domnului, deci a Nunti, se poate păcătui în două feluri:

  1. A face voia proprie neținând cont de Ea.
  2. A ne nimici voia proprie, vrând să facă în noi Dumnezeu Voia Sa, neținând cont de noi. Adică și de vrem și de nu vrem să ne mântuiască în ciuda noastră, magic, automat.

Dar voia noastră ne e dăruită nouă din Voia Lui nu pentru a o disprețui, ignora sau anula ci pentru a o întări prin nuntă, prin împreună voirea cu El înțelegătoare a iubirii în rațiunile feciorelnice ale Logosului (iar nu în rațiunile tâlharului desfrânat antihrist).

Tăierea voii prin ascultare ca să fie duhovnicească iar nu dobitocească este o întărire a voii ascultătorului în Hristos și nu o nimicire a ei. Ea este o tăiere împrejur a inimii prin înțelesurile smereniei iar nu o tăietură trupească pentru morți[1] cum au înțeles ascultarea necondiționată iezuiții[2].

Vom încerca mai jos, pe rând, să explicăm unde sunt erorile în aceste modele, mai precis nelămuririle, întunecările și devierile raționale izvorâte din prejudecăți (false închipuiri speculative) despre mântuire.


[1] Lev 21:5 Să nu-şi radă capul, să nu-şi tundă marginea bărbii şi să nu-şi facă tăieturi pe trupurile lor pentru morţi.

[2] R.P. Rouquette scrie cu indrăzneală: „Departe de a fi o limitare a omului, această supunere conştientă şi de bună voie este culmea libertăţii… o eliberare de sub robia eu-lui”. […] „Faimoasa formulare perinde ac cadaver (ca un cadavru in mana celui ce-l ţine) poate fi găsită in toată literatura spirituală”, după cum susţine dl. Folliet, şi chiar in scrierile orientale. Iezuiţii trebuie să fie in mainile superiorilor lor ca un toiag in mana celui ce-l ridică, ca un bulgăre de ceară care poate fi modelat oricum, ca un mic crucifix care poate fi ridicat şi mişcat după dorinţă”. Aceste formulări plăcute sunt destul de lămuritoare. Remarcile şi explicaţiile creatorului acestui ordin (Ignațiu de Loyola) inlătură orice indoială asupra adevăratului lor inţeles. Pe langă acestea, la iezuiţi nu numai voinţa, dar şi raţiunea şi scrupulele morale trebuiau sacrificate acestei virtuţi primordiale care este supunerea necondiţionată. Aceasta este „fortificaţia cea mai puternică a Societăţii lui Isus”, a spus Borgia. „Să fim convinşi că totul este bine şi corect cand este poruncit de superior”, scrie Loyola. Şi din nou: „Chiar dacă Dumnezeu ţi-ar da un animal fără minte ca stăpan, să nu eziţi să i te supui ca unui stăpan şi conducător, pentru că Dumnezeu a poruncit să fie aşa”. Şi acum ceva şi mai tare: iezuitul trebuie să vadă in superiorul său nu un om care greşeşte, ci pe Hristos insuşi. Huber, profesor de teologie catolică in Munchen, autorul uneia dintre cele mai importante lucrări despre iezuiţi, a scris: „Iată un fapt dovedit: Constituţia Ordinului repetă de 500 de ori că in persoana Generalului trebuie văzut Hristos” (J. Huber, „Iezuiţii”, pag.71- 73). Disciplina Ordinului, asimilată adesea cu cea militară, depăşeşte realitatea: „Supunerea militară nu este echivalentă cu supunerea necondiţionată iezuită; cea din urmă este mai largă, cuprinzand omul in intregime şi nu este satisfăcută ca cea dintai cu un act exterior, ci cere sacrificarea voinţei şi punerea la o parte a judecăţii personale” (J. Huber „Iezuiţii” pag.71-73). Ignaţiu insuşi a scris intr-o scrisoare adresată iezuiţilor portughezi: „Noi trebuie să vedem negrul ca alb, dacă biserica o spune aşa”. Aşa arată „culmea libertăţii” şi „eliberarea din robia eu-lui”, ridicată in slăvi mai inainte de R.P. Rouquette. Intr-adevăr, iezuitul era eliberat de sine devenind total supus stăpanului său; orice indoială sau scrupul ii era imputat ca păcat. H. Boehmer scria: „In anexele la Constituţie, superiorii erau sfătuiţi să ordone subalternilor, ca Dumnezeu lui Avraam, lucruri aparent criminale, pentru a-i pune la incercare; dar ei trebuiau să drămuiască incercările după puterea fiecăruia. Nu este greu să-ţi imaginezi care ar fi rezultatul unei asemenea educaţii” (Gabriel Monod, in introducerea la cartea lui H. Boehmer, „Iezuiţii”)

<http://www.wattpad.com/573674-edmond-paris-istoria-secreta-a-iezuitilor?p=11#.UcLyuTv0FIo>, 20.06.2013 15:18:16

Acest articol a fost publicat în Teologia religiilor. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Vă rugăm să lăsaţi un răspuns:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s