IV. SFÂNTUL CIPRIAN AL CARTAGINEI, DESPRE UNITATEA BISERICII ECUMENICE

I.    SFÂNTUL CIPRIAN al Cartaginei,  DESPRE UNITATEA BISERICII  ECUMENICe

443

XV.

Căci a profeţi, a scoate demonii, a face multe acte de virtute pe pă­mînt este lucru mare şi admirabil, dar nu dobîndeşte împărăţia cerească cel ce înfăptuieşte toate acestea, dacă nu merge respectînd drumul drept al adevăratei credinţe. Vesteşte Domnul şi zice : «Mulţi îmi vor spune în ziua aceea : Doamne, Doamne, oare nu în numele Tău am profeţit, nu în numele Tău am scos demonii, nu în numele Tău am săvîrşit mari fapte de virtute ? Atunci Eu le voi răspunde : Niciodată nu v-am cunoscut, fugiţi din fata Mea cei ce aţi înfăptuit nedreptatea»

Până aici Sfântul Ciprian al Cartaginei

În concluzie:

Datorită Harului extern

Pot face minuni chiar şi ereticii şi bioterapeuţii în numele lui Iisus

Matei 7:22  Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu în numele Tău am proorocit şi nu în numele Tău am scos demoni şi nu în numele Tău minuni multe am făcut? 

Matei 7:23 Şi atunci voi mărturisi lor: Niciodată nu v-am cunoscut pe voi. Depărtaţi-vă de la Mine cei ce lucraţi fărădelegea. 

Acestea fiind deosebite de minunile false demonice care se fac cu energiile înşelătoare ale lor

Rostul îngăduinţei lui Hristos de da lăsa la eretici harul extern pentru a face minuni:

Marcu 9:38. Şi I-a zis Ioan: Învăţătorule, am văzut pe cineva scoţând demoni în numele Tău, care nu merge după noi, şi l-am oprit, pentru că nu merge după noi.  

Marcu 9:39. Iar Iisus a zis: Nu-l opriţi, căci nu e nimeni care, făcând vreo minune în numele Meu, să poată, degrabă, să Mă vorbească de rău. 

Marcu 9:40. Căci cine nu este împotriva noastră este pentru noi.

Şi anume ca să se cunoască puterea numelui Iisus şi, văzând această putere să se pocăiască, să caute cu sinceritate pe Hristos şi aşa să poată ajunge la Ortodoxie prin Sfântul Botez.

Faptele bune în afară de Sfânta Biserică, nu numai că sunt zadarnice dar sunt şi împotriva lui Hristos:

Matei 12:30 Cine nu este cu Mine este împotriva Mea şi cine nu adună cu Mine risipeşte. 

 

 

Chiar făcătorii de fapte bune sau minuni în numele lui Iisus din cauză că sunt în afara Sfintei Biserici nu se pot mântui fiindcă nu urmează adevărului şi nu se botează în dreapta credinţă:

Marcu 16:16. Cel ce va crede şi se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi. 

Matei 18:17 Şi de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ţi fie ţie ca un păgân şi vameş

Şi nu numai că nu se pot mântui, nu numai că păcatul lor este ca al idolatrilor şi jefuitorilor de văduve ci sunt şi anatema(coborâţi de vii în fundul iadului):

Gal.1:6. Mă mir că aşa degrabă treceţi de la cel ce v-a chemat pe voi, prin harul lui Hristos, la altă Evanghelie, 

Gal.1:7. Care nu este alta, decât că sunt unii care vă tulbură şi voiesc să schimbe Evanghelia lui Hristos. 

Gal.1:8. Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar veşti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o – să fie anatema! 

Gal.1:9. Precum v-am spus mai înainte, şi acum vă spun iarăşi: Dacă vă propovăduieşte cineva altceva decât aţi primit – să fie anatema! 

Gal.1:10. Căci acum caut bunăvoinţa oamenilor sau pe a lui Dumnezeu? Sau caut să plac oamenilor? Dacă aş plăcea însă oamenilor, n-aş fi rob al lui Hristos.  

Aşadar, dacă cei ce fac minuni în numele lui Hristos nu se mântuiesc pentru că nu sunt în ascultare de Biserică cum cred cei ce fac minuni în numele terapiilor ce au la bază credinţe demonice (sau fac minuni în numele puterii speciale care „li s-a dat” lor sau se folosesc ca de un paravan de numele lui Iisus pentru propria lor slavă sau slava demonilor) că vor avea vreodată şansă să se mântuiască? Nu scrie clar:

II.Cor.11:14. Nu este de mirare, deoarece însuşi satana se preface în înger al luminii. 

II.Cor.11:15. Nu este deci lucru mare dacă şi slujitorii lui iau chip de slujitori ai dreptăţii, al căror sfârşit va fi după faptele lor. 

 

Acest articol a fost publicat în Teologia religiilor. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Vă rugăm să lăsaţi un răspuns:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s